Metoda HELEN DORON include cursuri de învăţare a limbii engleze începând cu vârsta de 3 luni şi până la 18 ani

Interviu cu Rodica Pop, deţinătoarea pentru Sălaj a licenţei HELEN DORON, metoda de învăţare a limbii engleze.
Reporter: Ce înseamna metoda “Helen Doron” şi ce reprezintă?

Rodica Pop: Metoda Helen Doron de învăţare a limbii engleze a fost iniţiată şi dezvoltată de Helen Doron, lingvist şi educator britanic, în anul 1985. Oferta educaţională include cursuri de învăţare a limbii engleze începând cu vârsta de 3 luni şi până la 18 ani, în grupe mici, în care activitatea se bazează pe jocuri distractive adaptate vârstei, pe ascultare repetată şi încurajare. Învățarea este rapidă, distractivă și naturală, într-o manieră relaxată și plăcută.

Rep.: De ce ați ales să vă deschideți o afacere în domeniul educațional? De ce aţi hotărât să cumpăraţi franciza “Helen Doron” pentru judeţul Sălaj?

R.P.: Mi-am dorit foarte mult să înveţe copiii mei limba engleză de la o vârstă cât mai fragedă. Ştiam că le va fi cu atât mai uşor, cu cât ei sunt mai mici şi am dorit să-l înscriu pe fiul meu cel mare (care atunci avea 3 ani) la astfel de cursuri; în Zalău însă nu era nici o posibilitate de învăţare a limbii engleze de către copii, neexistând nici o instituţie sau centru de studiu al limbilor străine. Practic, în oraş “se încearcă” învăţarea limbii engleze doar în (anumite) grădiniţe… din păcate, rezultatele în aceste cazuri sunt mai mult decât nesatisfăcătoare, copiii neînregistrând un progres real în decursul acelor ani. Acelaşi lucru se poate spune şi despre ce se întâmplă cu copiii din ciclul primar/gimnazial, atâta doar că în aceste cazuri părinţii mai pot încerca varianta clasică a trimiterii copilului la lecţii de limba engleză cu un profesor particular (o metodă clasică de care copiii de multe ori nu sunt foarte atraşi).
Auzisem despre metoda de predare Helen Doron, aşa că m-am interesat ce presupune acest business (în cele mai mici detalii), am fost în Cluj la o lecţie demo HD să văd cu ochii mei cum decurg lucrurile. Am fost impresionată de ce se întâmplă într-un centru HD, aşa că am decis să merg mai departe şi să cumpăr franciza pentru judeţul Sălaj.

Rep: Câte alte Centre “Helen Doron” mai există şi unde anume sunt acestea?

R.P.: Există aproximativ 700 de centre Helen Doron, în peste 30 de ţări. Dovada că serviciile Helen Doron asigură nevoi clare este faptul că, în lipsa unei promovări intense în România, numărul centrelor s-a dublat de la an la an, ajungând la 22 de centre în acest moment şi la noi în ţară.

Rep: Care sunt principalele module pe care le oferă Centrul “Helen Doron”?

R.P.: Există câteva module de bază foarte bune, care oferă rezultate extraordinare: Fun with Flupe (pentru copii cu vârste între 2-5 ani), English for All Children (5-10 ani), Botty the Robot (10-12 ani); în cadrul acestor module, copiii învaţă anumite cunoştinţe de limba engleză (un anumit număr de cuvinte, structuri elementare de gramatică a limbii engleze, elemente de bază pentru citire şi scriere, cântecele etc.), adaptate vârstei fiecăruia. Există însă un număr mult mai mare de module pe care Helen Doron le oferă, aproape fiecare dintre acestea având o durată medie de 10 luni; copiii urmează aceste module treptat, în funcţie de vârsta fiecăruia şi de cunoştinţele de limba engleză însuşite până în acel moment.
Există inclusiv anumite cursuri de vară, cum ar fi “English Through Drama”, care este un curs distractiv pentru copii la un nivel mediu de limbă engleză. În acest curs copiii adaptează un basm la stilul unei pantomime britanice: costume îndrăznețe, umor ieftin și o mulțime de glume.
Acest curs conține 4 povești care se pun în scenă: Goldilocks și Dreadlocks, Albă ca zăpada și Raperii, Cenușăreasa și Scufița Roșie. Prezentările sunt pline de culoare, excentrice și concepute pentru a le prezenta copiilor o piesă de comedie, o cultură britanică unică, precum și o engleză vorbită corect.

Rep.: Aveţi şi programe concepute special pentru grădiniţe?

R.P.: Există două programe concepute special pentru grădiniţe: “Didi the Dragon” şi “Polly the Collie”. Diferenţa între modul în care se învaţă limba engleză acum în unele grădiniţe şi modul în care se învaţă această limbă prin metoda Helen Doron constă în aceea că prin această metodă copiii sunt “cufundaţi” în această limbă: în timpul orei se vorbeşte exclusiv în limba engleză iar acasă, zilnic, ei trebuie să asculte anumite CD-uri (cu informaţii legate de ceea ce “se predă” la curs), care practic sedimentează cunoştinţele dobândite în timpul orelor de curs şi îi obişnuieşte pe copii cu ritmul, accentul, melodicitatea limbii. Până la sfârşitul anului şcolar, se înregistrează rezultate concrete în ceea ce priveşte cunoaşterea limbii engleze, în funcţie de vârsta şi de cunoştinţele anterioare de limbă ale copilului. Aş vrea să mai menţionez un singur lucru aici: atât activităţile care se predau în cadrul cursului, caietele de lucru ce se folosesc în cadrul orelor, precum şi CD-urile ce trebuie ascultate acasă sunt dezvoltate de compania Helen Doron, toate urmând principiile metodei.

Rep.: Unde şi cum se desfăşoară cursurile Helen Doron la noi în oraş?

R.P.: Cursurile se desfăşoară la Casa de Cultură a Sindicatelor, Str. 9 Mai nr. 2, etaj 2, camera 3 – de luni până vineri, după-amiezile, după ora 16:00; există mai multe grupe de copii, funcţie de vârstă şi de cunoştinţele de limba engleză ale fiecăruia. Sunt grupe mici de copii (minim 4, maxim 8 copii) – astfel încât ei să poată interacţiona, să se poată juca împreună, să nu se plictisească – şi totuşi profesorul să se poată concentra şi să acorde atenţie fiecăruia în parte. De asemenea, noi sperăm ca în scurt timp să deschidem un alt centru în Şimleu Silvaniei, datorită numărului din ce în ce mai mare de cereri ce sosesc din acest oraş.

Rep.: Unde se pot înscrie doritorii?

R.P.: Toţi copiii cu vârste până la 14 ani sunt aşteptaţi fie la sediul nostru menţionat mai sus (Casa de Cultură a Sindicatelor) în cursul săptămânii după ora 16:00, fie pot suna la nr. de tel. 0723.259.449 sau ne pot scrie la adresa zalau@helendoron.ro. Prima lecţie demonstrativă este gratuită, şi atât copiii cât şi părinţii sau bunicii sunt invitaţi să participe, pentru a vedea cum îi place copilului, cum se adaptează, cum relaţionează cu ceilalţi colegi. De asemenea, o serie de alte facilităţi sunt acordate la înscriere sau de-a lungul anului de studiu – dar pentru a afla de toate acestea, vă invităm la sediul nostru, la o primă lecţie demonstrativă!
A consemnat Sorin Pop
(P)

9 Thoughts to “Metoda HELEN DORON include cursuri de învăţare a limbii engleze începând cu vârsta de 3 luni şi până la 18 ani”

  1. Asta-i tare!

    Barbatu-su face reclama nevesti-sii…
    Metoda lu’ peste…daca vrei sa inveti engleza, pui mana pe carte (asta-i cea mai buna metoda)…In rest praf in ochii prostilor cu bani de aruncat.

  2. Pana la urma...

    Doamna cu pricina are vreo calificare in domeniu, ca nu prea rezulta din articol (e profesoara de engleza) sau e vreo alt caz de expert devenit peste noapte (cum s-a tot intamplat in tara asta, in ultima vreme?

  3. Adina

    Pai pentru a cumpara o franciza nu trebuie sa fii profesor de engleza…poti sa angajezi profesori….

  4. Anonim

    Dispari faţă palidă!Nu ştii cu ce escrocherie să mai faci?

  5. Mare stire mare!

    Vrea una sa traga tepe si su striga in gura mare!
    Daca e reclama sa apara in paginile de publicitate…

  6. Raul

    de ce daca cineva vrea sa faca ceva bun pentru zalau toata lumea trebuie sa acuze si sa arate cu degetul? asa suntem noi, romanii, nu suntem in stare de nimic decat sa-i criticam pe altii….gandeste-te intai tu ce realizari ai si apoi arunca piatra…ar trebui mai multa decenta si bunul simt….zic…..

  7. Pentru Zalau!?

    Ma indoiesc sincer…E o afacere in toata regula si asta inseamna ca vrea sa faca pentru ea…Sa lasam sentimentalismele patriotice ca nu-si au locul…
    Metoda Hodoronc Tronc…Probabil ca asta te-nvata engleza de la dreapta la stanga…

  8. Anonim

    he he ce tare, deci pe la 2 ani, nu tre sa invatam pruncu cum sa scape de scutece si de sticluta cu lapte si eventual sa zica multumesc si saru-mana in romaneste, ci tre sa-l invatam toate astea in engleza, ie ie

  9. IOANA

    SI CE ARE DACA DOAMNA SI-A FACUT O AFACERE ? AFACERE= ACTIVITATE LEGALA DINTR-UN ANUMIT DOMENIU , O INTREPRINDERE CU REZULTATE FAVORABILE , DIN CARE ARE DE CASTIGAT SI COPILUL DUMNEAVOASTRA !!! O AFACERE NECESITA TIMP, INVESTIE, IAR CAND VINE VORBA DE COPII CRED CA E NEVOIE DE MAI MULT DECAT ATAT … !!!! PREA MULTA RAUTATE IN ACEST ORAS !

Leave a Comment